Snelle herkenning redde leven van Finie

06-05-2024 | 11:16

Zeven jaar geleden kreeg Finie de diagnose alvleesklierkanker. Zij heeft deze periode kunnen afsluiten, maar ze beseft erg goed wat een geluk zij heeft gehad.

Finie moet even graven naar hoe het ook alweer ging allemaal, maar kan al snel weer vertellen wat er allemaal is gebeurd, zeven jaar geleden. Het begon ermee dat ze plotseling steken kreeg in haar maagstreek. Thuis drongen ze erop aan dat ze naar de huisartsenpost moest gaan. Zelf vond ze het allemaal wel meevallen en ook de dienstdoende huisarts stuurde haar al snel weer naar huis: misschien galstenen. De dag erna waren de steken voorbij.

Gered door de plaatsvervangend huisarts

De volgende ochtend belde de plaatsvervangend huisarts van haar eigen praktijk. Finie vertelt: “Ik kende hem niet, heb hem nog steeds nooit ontmoet. Maar hij vond de plotselinge klachten toch wel gek en wilde dat ik me verder liet onderzoeken.” Er volgde onder andere een echo, die verontrustend was. Na een roerige maand was het duidelijk: er zat een gezwel van 3,5 centimeter in de kop van de alvleesklier. Finie: “Ik zat zo in een roes in die tijd. We bekeken het daarom stap voor stap. We spraken al snel af dat we ons niet gek zouden laten maken. Dus geen informatie opzoeken op internet, niet luisteren naar verhalen naar anderen en niet zelf verhalen bedenken. Zo konden we de rust bewaren.”

18 van de 19 goed

Dankzij de adequate actie van de huisarts, was Finie er vroeg bij. Ze kwam al snel in aanmerking voor een operatie. “Daar was ik heel blij mee. Ik wilde die tumor zo snel mogelijk eruit hebben, het hoorde niet in mijn lichaam. Ik vond het wel heel spannend, want pas bij de operatie zouden we precies weten hoe erg de situatie was. De artsen hebben de kop van de alvleesklier weggehaald. Ook hebben ze van 19 lymfeklieren hapjes meegenomen.” De operatie was geslaagd en gelukkig kwamen maar liefst 18 lymfeklieren kwamen goed uit de test. “Ik was fit, had een paar maanden ervoor nog een marathon gelopen. Ik denk dat dat echt heeft geholpen met mijn herstel na de operatie. Maar alsnog was de eerste tijd na de operatie vreselijk. Ik had heel veel pijn. Wel ben ik snel weer gaan wandelen. Als ik dat niet deed, kreeg ik heel veel buikpijn. De beweging hielp dan.”

Geen controles, geen stress

Omdat 1 lymfeklier toch verontrustende testresultaten gaf, startte Finie ruim een maand na de operatie met een chemokuur. Dat doorstond ze goed. Twee weken na de laatste kuur begon ze weer met werken. Alles ging goed, op één ding na: de controles in het ziekenhuis. “Ik voelde me ondertussen zo goed over mijn herstel, had er echt vertrouwen in. De controles gaven me heel veel stress. Ik heb dus het besluit genomen om verder geen controles te laten doen. Mijn leven is rustiger als ik niet continu weer geconfronteerd wordt met dat ziekenhuis. Misschien steek ik mijn kop in het zand, maar dit is voor mij de juiste beslissing. Als er nog een keer iets gebeurt, zoeken we wel weer een nieuwe oplossing.”

Deltaplan Ameland

Afgelopen jaar deed ze mee met Deltaplan Ameland. Veel vrienden en familie sloten aan. Het waren dezelfde familie en vrienden, die haar zo hebben gesteund tijdens haar ziekte. “Ze waren er altijd voor me, ik kon mijn verhaal kwijt. Dat is zo waardevol. Samen wandelen op Ameland was dan ook een heel mooie ervaring. Bij de start besefte ik ineens weer goed wat deze ziekte doet. Ik hoorde de verhalen van alle anderen naast me: mensen met meer pech, mensen die nog midden in het gevecht zaten, nabestaanden. Mijn zoon sloeg een arm om me heen en zo liepen we samen weg. De toekomst tegemoet.”

Op zaterdag 12 oktober 2024 zal de 4e editie plaatsvinden van Deltaplan Ameland. We komen met elkaar in beweging voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Patiënten, naasten en nabestaanden, maar ook arts-onderzoekers. Op deze dag zamelen we geld in voor meer onderzoek naar alvleesklierkanker, zodat meer mensen kunnen genezen. Wil jij ook mee doen? Meld je aan of doneer.